Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Muzeju nakts Cēsu novadā

Muzeju nakts Cēsu novadā

Muzeju naktī, 18.maijā, visā Cēsu novadā plānots piedzīvojumiem bagāts vakars, kurā vairāk nekā 15 muzeji aicina ikvienu interesentu izzināt un iegūt, pētīt un saprast.

Āraišu ezerpilī būs iespējams atstāt mūsdienu steigu un iepazīt senvēsturi, baudot ugunskura liesmas, Andreja Plandera dūdu melodijas un zinošu gidu stāstus par ezerpili un seniem laikiem. Paralēli apmeklētāju centram varēsiet aplūkot un izpētīt parka teritorijas veikumu - gan jauno ezerpils laipu, gan Meitu salā jauno mezolīta mītni un pēc rekonstrukcijas atjaunoto bronzas laikmeta mājiņu, kura ieguvusi bagātīgo niedru klājuma jumtu.

Amatas apvienībā būs skatāms arī Mežabrāļu bunkurs un Āraišu vējdzirnavas.

Vecpiebalgas muižā Inešos būs atvērtas muzeju krātuves, kas ikdienā nav piedāvājumā. Darbosies arī vietējie mākslinieki, Sveču māja, Piebalgas porcelāna darbnīca, Balgas Strops, Kafejnīca "Pils".

Vēl Piebalgas pusē būs iespēja apmeklēt Krāmu un seno lietu muzeju, Jaunpiebalgas novadpētniecības muzeju, Pirmās latviešu nacionālās operas muzeju "Baņuta" un Piebalgas mākslas darbu krātuvi.

Dzērbenes pilī būs iespēja apskatīt novadpētniecības ekspozīciju, vērot saulrietu no pils torņa, darbināt dažādas vēsturiskas ierīces - rakstāmmašīnas, sildāmie ruļļi, rēķināmās mašīnas, plašu atskaņotāji, gludekļi u.c. Iepriekš piesakoties, būs iespējama izlaušanās istaba un noslēgumā Vinila plašu ballīte ar DJ Māra Priedkalns no Austrālijas.

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja "Vēveri" piedāvās iespēju vērot audēja darbu un izzināt lauku dzīves aspektus, kā arī piedalīties rudzu rupjmaizes cepšanā un degustācijā. Turpat varēs noskatīties Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja dokumentālās filmas.

Lielstraupes pilī varēs piedalīties izzināšanas spēlē "Atrodi porcelānu pilī!".

Cēsu jaunās pils pagalmā sagaidīs Cēsu novada mākslinieku grupas radošās aktivitātes "Mākslas tunelis 24", koris "WENDEN" ar sadraudzības koriem no Ērgļiem un Rīgas, zināmais nezināmajā – muzikāls pārsteigums ar grupu "Pisang Ambon", DJ Didzis Kozlovskis un noslēgumā Uguns rituāls ar gaismas skulptūras "Dzīvais Cimds" iedegšanu.

Cēsu jaunajā pilī būs iespēja izspēlēt aizraujošu orientēšanās spēli ģimenēm, draugiem un ikvienam interesentam "Orientējies muzejā", jaunās pils reprezentācijas zālēs – izzinošas tikšanās ar pils kalpotājiem, Velvju zālē – viduslaiku spēles bērniem, Lademahera torņa apmeklējums (Ieejas maksa 5,- euro), un būs atvērta izstāde "DZĪVAIS CIMDS. Vērotājas, adītājas un stāstnieces Jettes Užānes 100 gadskārta".

Izstāžu namā būs atvērta izstāde "Pētera Rozenberga Cēsu pilsētas Mākslas skolas absolventu diplomdarbi" un būs iespēja noskatīties laikmetīgās dejas izrādi "Kā man gribas iet. Pēc Jettes Užānes dienasgrāmatām radīta dokumentāla eseja" (Ieejas maksa 5,- euro).

Raiņa kvartālā – Laikmetīgās mākslas izstāde "T/C Latvija".

Vēl ciemos Cēsu pusē gaidīs Kosmosa izziņas centrs ar atvērtu pirmā stāva ekspozīciju un praktisku darbošanos, Vēstures ekspozīcija "Sirdsapziņas ugunskurs", Cēsu Vēstures un mākslas muzejs, Pasaules latviešu mākslas centrs, Ungurmuiža un Dzejnieka E. Treimaņa - Zvārguļa dzimtas mājas "Leukādijas".

Liepas pusē gaidīs E. Veidenbauma memoriālais muzejs "Kalāči", kur būs ekskursija ar gidu, orientēšanās uzdevumi, gleznu izstādes atklāšana – skursteņslauķa Agra Grosberga stāsti par atradumiem, ieguvumiem, dzīvi un mākslu savā darbā. Koncerts, kur muzicēs dziesminieks Mikus Frišfelds, un vakara noslēgumā Liepas dzejnieku dzejas video pie tējas tases.

Līgatnē apmeklētājus uzņems Vienkoču Kokamatniecības muzejs, kur būs iespēja izzināt, kā senie kokamatnieki strādāja senāk un kādus rīkus tie izmantoja. Redzēsiet, kā koku var noēvelēt papīra biezumā un varēs uzzināt termina "šmiga" izcelsmi.

Zaubē varēs izstaigāt pastaigu taku "izzināt un iegūt, pētīt un saprast", aplūkot atmiņu ekspozīciju "Zaubes vecajā bērnudārzā", kā arī būs iespēja izstaigāt Zaubes Evanģeliski luterisko baznīcu un uzkāpt baznīcas tornī.

Cēsu novada uzņēmējdarbības un tūrisma aģentūra aicina muzeju naktī ikvienu iziet aizraujošu interaktīvu piedzīvojumu spēli "Cēsu lukturu ceļš". Spēle ļaus dalībniekiem izstaigāt un  izpētīt Cēsu vēsturiskās ielas un parkus, risinot dažādus uzdevumus. Dalībnieki, izmantojot Actionbund aplikāciju, saņems norādes un iepazīsies ar personībām, kultūrvidi un gaidāmajiem notikumiem Cēsīs. Sākot no plkst. 18.00 pie Tūrisma informācijas centra, Baznīcas laukumā 1, Cēsīs, dalībnieki varēs noskenēt QR kodu caur Actionbund aplikāciju un doties spēlē!

Datums: 2024. gada 18. maijs