Tulkot

Izmantojiet Google, lai tulkotu vietni. Mēs neuzņemamies atbildību par tulkojuma precizitāti.

Latvijas kultūras vēstnieki satiekas Kosmosa izziņas centrā

Latvijas kultūras vēstnieki satiekas Kosmosa izziņas centrā

Otrdien, 28.novembrī semināru ciklā ''Tehnoloģijas. Inovācijas. Līdzdalība.'' Kosmosa izziņas centrā, Cēsīs pulcējās vairāk nekā 50 Latvijas kultūras vēstnieki jeb ar kultūras jomu saistīti cilvēki – kultūras darbinieki, kultūras namu vadītāji un citi iesaistītie. Semināra laikā bija iespēja uzklausīt vairākas nozares ekspertu lekcijas un stāstus par inovācijām un tehnoloģijām kultūrā, pārrunāt šībrīža izaicinājumus un tendences, kā arī noslēgumā apskatīt un iepazīt Kosmosa izziņas centru.

Semināra ievadā klātesošos uzrunāja Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Egliņš-Eglītis, akcentējot mākslas un tehnoloģiju mijiedarbības nozīmi vēsturiski un mūsdienās: ''Senatnē cilvēki, vērojot norises zvaigžņotās debesīs un dabā un cenšoties tās skaidrot, radīja tautas teikas, nostāstus, tautas dziesmas. Zinātnes un mākslas saikne redzama arī mūsdienās, bet tā ir vēl svarīgāka un vēl izteiktāka. Gan jauno mediju māksla, gan mūsdienu mākslas darbi nereti ir balstīti zinātnē un tehnoloģijās, vienlaikus cenšoties šos sarežģītos procesus skaidrot. Un pretēji – arī mūsdienu zinātnieki, apzinoties šo saistību, meklē sadarbību ar māksliniekiem, lai caur mākslu skaidrotu sarežģītus zinātniskus procesus un notikumus vienkāršotā veidā.''

Semināra pirmajā daļā multimediju producente un Latvijas Kultūras akadēmijas docētāja Elizabete Palasiosa dalījās savās zināšanās un pieredzē, runājot par tehnoloģiju straujo attīstību, kā arī aktuālajām tendencēm moderno tehnoloģiju izmantošanā kultūras pasākumu organizēšanā un kultūras nozarē kopumā. Turpinot tehnoloģiju attīstības tēmu par mākslīgā intelekta iespējām stāstu veidošanā, izmantojamajiem rīkiem un padomiem dalījās Georgs Rubenis, centra ''ZIN'' un fonda ''PLECS'' valdes loceklis.

Turpinājumā, semināra otrajā daļā, atkārtoti uzstājās Elizabete Palasiosa, runājot par tehnoloģiju iespējām kultūras satura, tostarp, koncertu, izrāžu un citu pasākumu, komunikācijā, minot arī dažādus veiksmīgus komunikācijas un rīku izmantošanas piemērus. Noslēdzot tehnoloģiju tēmu, ar savu redzējumu dalījās Mārtiņš Upītis, uzņēmuma ''Physical Addons'' dibinātājs un datorgrafikas produktu dizainers, stāstot par radošajām tehnoloģijām darbībā caur mākslinieka prizmu.

Pasākuma noslēgumā kultūras vēstnešiem bija iespēja Kosmosa izziņas centra izglītības satura vadītāja Jāņa Urtāna pavadībā iepazīt nesen atklātā centra ekspozīciju, uzklausīt nākotnes plānus, kā arī iespējas sadarboties.

Datums: 2023. gada 30. novembris