Saules takā nolaidās ES valstu lidmašīna

Ceturtdien, 2.maijā Bērzaines ielā 16, Cēsīs nolaidās ES valstu lidmašīna, kurā iekāpa 30 Dienas centra „Saules takas’’ jaunieši un devās ceļojumā pa ES valstīm.

Mūsu lidojums sākās ar visu ES valstu karogu gatavošanu un iepazīšanos par Eiropas Savienību. Tā kā daudziem jauniešiem, šis bija pirmais lidojums, lai viņi nenobītos, vispirms lidojām uz Poliju. Tur , mūs sagaidīja poļu meitene, Kristīne. T.

DZEIN DOBRV(Sveiki), Kristīne mūs veda ekskursijā, parādot interesantākās un skaistākās vietas Polijā. Pabijām arī Polijas valsts virtuvē, kur iemācījāmies, pagatavot poļu salātus, tie mums šķita daudzkrāsaini un veselīgi. Saldajā mums tika plānās pankūkas ar āboliem apelsīnu sulā, saldējumu un šokolādes mērci.
Paviesojušies Polijā, mēs tālāk devāmies uz Franciju. Pirms došanās uz šo valsti, mums vajadzēja nomainīt savu imidžu, mēs drīkstējām ierasties apģērbā, kurā bija Francijas valsts karoga krāsas. Francijā mūs nepacietīgi gaidīja gidi-Ervīns un Kristīne R.
BONJOUR.(Labdien). BONJOUR, KOMO SA VA?(Tā saka draugiem).
Lai saprastu, ko viņi stāsta, mums vajadzēja mācīties franču valodu. Gāja jautri, bet mēs ļoti centāmies. Francija mūs apbūra ar mīlestības torni- Eifeļa torni, Alpu un Pireneju kalnu grēdām, Triumfa Arku, Dievmātes katedrāli u.c. skaistām, vēsturiskām vietām. Satikām folkmūziķi Kristofu Maē. Tā kā mums ļoti patīk skriet, tad aicinājām sprinteri Lemetru veikt 100m distanci kopā ar mums. Jāpiebilst, ka sprinteris Lemtru distanci veica ātrāk par 10 sekundēm. Jā, mums ir ko mācīties un ir uz ko tiekties.
Pēc jauki pavadītas dienas, bija laiks franču maltītei. Visinteresantākais bija tas, ka to vajadzēja gatavot pašiem. Ieraugot ēdiena sastāvdaļas, kādam likās, ka paliks ar tukšu vēderu, taču vēders ņēma virsroku - BON APPETIT(Labu apetīti).


Tika pagaršots Provansas bifšteks, Beķerienes kartupeļi, Cūkgaļa franču gaumē, franču plātsmaize. Maltīte protams nebija iedomājama bez maizes bagetes un daudzajām sieru šķirnēm. Fonā skanot franču mūzikas skaņām, mēs teicām AU REVOIR(uzredzēšanos).

Mūsu lidmašīna uzņēma kursu uz Itāliju, kur mūs sagaidīja smaidīgs itāļu puisis, Kristaps, kas mūs ar gondolām izvizināja pa Venēcijas kanāliem, aizveda uz vīnogu laukiem, pastāstīja par Vatikānu, centās atrast starp mums talantīgu futbolistu, savai futbola komandai, pasargāja no Itāļu mafijām, un aizveda ciemos pie Itāļu izcelsmes meitenēm. Satikām ļoti slavenu aktieri-Stalloni. Vakars izvērsās interesants, kopā gatavojām itāļu spageti, lai tos varētu nobaudīt, sākumā nācās mācīties apieties ar ēdamrīkiem .Protams neizpalika arī slavenās itāļu picas „Margarita” cepšana.
Cītīgi klausoties Kristapa stāstījumā par Itāliju, atskanēja zvans no Lielbritānijas, bija laiks doties tālāk. Uz tējas tasi un stāstu par Lielbritāniju, mūs pie sevis ciemos gaidīja Everita.
Mēs bijām projām ilgāku laiku un bijām noilgojušies jau pēc mājām. Ceļā uz mājām, mēs uz mirkli iegriezāmies arī pārējās ES valstīs.
31.maijā mūsu lidmašīna atgriezās lidostā „Saules taka” ar visiem 30 pasažieriem, jo, nekur nav tik labi, kā mājās.
Taču ejot cauri muitai, mēs tikām aizturēti un pārbaudīti par ES valstīs iegūtajām zināšanām . Bija jāpiedalās konkursā ” ES UN EIROPAS SAVIENĪBA” jākārto eksāmens atbildot uz dažādiem jautājumiem-Kas? Kāpēc? Kur? Kad? un jāsniedz intervijas.

„Guvu zināšanas par valstu tradīcijām, svētkiem, nacionālajiem ēdieniem, mākslu, arhitektūru, par Eiropas Savienību. Es un daudzi citi jaunieši spēra pirmos soļus valodu prasmēs, papildinot savas zināšanas, piem: franču valodā. Mūsu lidojumam bija labvēlīgs laiks”, atzina jauniete Ilze.

„Mēs izvēlējāmies Franciju, jo galvaspilsēta Parīze ir mīlestības pilsēta. Vēlējāmies vairāk gūt informāciju par šo valsti un pastāstīt par to pārējiem jauniešiem. Bija uztraukums pirms ēst gatavošanas, vai sanāks, vai citiem tas garšos? Bet visiem kopā mums tas izdevās. Pašiem ieinteresēja franču valoda, jo vēlamies turp aizlidot ne tikai ar sapņu lidmašīnu, bet to visu redzēt savām acīm. Katras valsts apmeklējums bija ļoti interesants un aizraujošs lidojums”, savās pārdomās dalījās Kristīne un Ervīns.

„Man ļoti labi padevās cept Provinces bifštekus, par ko pašam liels prieks. Tagad zinu, kā jūtas pavārs vairākas stundas stāvot pie plīts gatavojot ēdienu”, pastāstīja Lauris.

„ Šis bija jauks lidojums, labprāt lidotu vēl. Man iepatikās franču ēdieni, kaut arī tajos bija dažas sastāvdaļas, kuras es ne visai ēdu, bet franču gaumē tas viss iznāca ļoti garšīgi. Jauks lidojums ar iegūtām zināšanām” savās domās dalījās jaunietis Artis.
LAI ARĪ JUMS JAUKS LIDOJUMS!
VĒL SAULES TAKAS JAUNIEŠI.




„Šis projekts tiek finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas, jebkuru iespējamo izlietojumu.”

Informāciju sagatavoja:
Bērnu un jauniešu dienas centra
„Saules taka” jaunieši