Latvijas stāstnieku ķēniņienes dzīvo Cēsīs un Liepā

30. novembrī Latviešu Biedrības namā notika XVII stāstnieku konkurss "Teci, teci, valodiņa 2013". Apbalvošanas ceremonijā par stāstnieku ķēniņienēm tika kronēta Līga Lapsiņa un Nikola Ance Salmiņa, tādējādi iegūstot konkursa augstāko novērtējumu un Valsts izglītības satura centra I pakāpes diplomu. 30. novembrī Latviešu Biedrības namā notika XVII stāstnieku konkurss "Teci, teci, valodiņa 2013".

Tur sacentās jaunie stāstnieki no visiem Latvijas novadiem, kas savu stāstnieka talantu bija apliecinājuši 13 stāstnieku konkursa Teci, teci, valodiņa 2013 pusfinālos - gandrīz pustūkstotis jauno stāstnieku, no kuriem finālam Rīgā izvirzīti 103 dalībnieki. Tajā piedalījās arī Priekuļu vidusskolas skolēni un Liepas pamatskolas skolēni: Artūrs Bieziņš un Linda Sudrabiņa ieguva 1.pakāpes diplomu un dižā stāstnieka titulu, bet ,Evelīna Kopļarova, Lūkass Armands Vīnšteins, Linda Eva Kalēja,
Atis Alens Kabaļs 2.pakāpes diplomu un Lielā stāstnieka titulu.

Īpaši nozīmīgs šis konkurss bija Līgai Lapsiņai no Cēsu pilsētas pamatskolas un Nikolai Ancei Salmiņai no Liepas pamatskolas, kuras trīs gadus pēc kārtas bija ieguvušas Dižā stāstnieka titulu un varēja pretendēt uz Ķēniņa titulu. Kopumā par Ķēniņa titulu cīnījās 9 dalībnieki vecumā līdz 18 gadiem. Ķēniņu sacīkstēs uzdevumi tika doti tikai nedēļu pirms konkursa un šogad tie bija: stāstīt pasaku, ar spoku stāstu vai atgadījumu no dzīves nobaidīt skatītājus, izlozējot konkursā priekšmetu, sacerēt ticamu izcelšanās teiku un sasmīdināt skatītājus, stāstot anekdotes.

Finālistus vērtēja: Latviešu folkloras krātuves pētnieki Baiba Krogzeme-Mosgorda un Guntis Pakalns, Vidvuds un Iveta Medeņi no Latvijas Radio, Rīgas 47. vidusskolas skolotāja Iveta Irbe, V/A Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns, lieliskas stāstnieces Inguna Radziņa un Inita Šalkovska, kā arī iepriekšējo stāstnieku konkursu uzvarētāji - Stāstnieku ķēniņi.

Konkursam Līgu Lapsiņu sagatavoja mamma Ieva Lapsiņa. Viņa stāsta, ka konkursam sākušas gatavoties tikko kā ieguvušas trešo Dižā stāstnieka titulu. Līdz konkursam jaunās stāstnieces pūrā bija vairākas pasakas, pieci spoku stāsti, dzejoļi, skaitāmpanti un anekdotes.
Nikolu Anci Salmiņu konkursam gatavoja skolotāja Ruta Stodoļņika un mamma Kristīne Salmiņa. Nikola speciāli konkursam apguva kurzemnieku dialektu un iemācījās pasaku šajā dialektā.

Konkursā abas meitenes spēja pārsteigt žūriju un iegūt skatītāju simpātijas. Apbalvošanas ceremonijā par stāstnieku ķēniņienēm tika kronēta Līga Lapsiņa (kura ir jaunākā dalībniece, kas ieguvusi šādu titulu, jo konkursā piedalās no 5 gadu vecuma) un Nikola Ance Salmiņa, tādejādi iegūstot konkursa augstāko novērtējumu un Valsts izglītības satura centra I pakāpes diplomu.
Abām meitenēm ir ne tikai dabas dots talants, bet arī ir ieguldīts liels skolotāju un vecāku darbs.

Vidusvidzemes stāstnieku konkursa organizatore,
Priekuļu vidusskolas skolotāja
Gunta Puriņa

Pielikumā foto no apbalvošanas. No kreisās Līga Lapsiņa un Nikola Ance Salmiņa.