Izstāde "Aleksandrs Karpovs - Mākslinieks un Cīnītājs"

Trešdien, 25.martā, plkst.16.00 Pasaules latviešu mākslas centrā notiks Aleksandra Karpova izstādes atklāšana, savukārt plkst.17.00 līdzās Politiski represēto piemiņas sienai Cēsīs, Pils ielas 12 pagalmā, notiks īru mākslinieka Michael Mcloughlin (Maikla Makloulina) skaniskā mākslas darba “Kad es saku tavu vārdu, es tevi atceros” atklāšana.

Aleksandra Karpova izstāde

Aleksandrs Karpovs (1953 -1994) bija latviešu diasporas mākslinieks, kurš mākslu veidoja kā protestu pret noziegumiem, ko Latvijā izdarīja okupanti. Esam sajusmināti publiku iepazīstināt ar grafika darbu kolekciju, kuru Aleksandrs veidojis savā laikā Latvijas Mākslas akadēmijā, kur viņš ieguva maģistra grādu pēc pārcelšanās uz Latviju 1990.gadā.
 
Ar savām litogrāfijām un ofortiem Aleksandrs mākslu izmantoja kā spēcīgu ieroci pret represijām ne tikai okupētā Latvijā, bet arī Amerikas Savienotās Valstīs, kur vinš pavadīja savus jaunības gadus strādājot starp pamestajiem un aizmirstiem cilvēkiem un bija liecinieks rasismam un sociālai netaisnībai.
 
Aleksandra brālis Konstantīns no Kalifornījas ir aizdevis lielu skaitu sava brāļa darbu šai iespaidīgajai izstādei. Atklāšanā mākslinieka draugs un kolēģis Toliks Šandurovs demonstrēs cinka plākšņu litogrāfiju, izmantojot Karpova oriģinālās plāksnes uz paša Karpova iespiedmašīnas, kura Latvijā glabājas 25 gadus. 

Maikla Makloulina izstāde

Mākslas darbs sniegs iespēju, esot līdzās Politiski represēto piemiņas sienai, dzirdēt 643 politiski represēto vārdus. Darba izveidē 2019.gada oktobra beigās brīvprātīgi iesaistījās dažādu paaudžu cēsnieki: politiski represētie un viņu radinieki, Cēsu Jaunās pamatskolas skolēni, Cēsu Pils kora dalībnieki, Cēsu Jauniešu domes jaunieši, kā arī NBS Instruktoru skolas Vecākā instruktoru kursa karavīri un ekspozīcijas “Sirdsapziņas ugunskurs” apmeklētāji.

Darbs tapis 2019.gadā Ruckas Mākslinieku rezidenču programmas ietvaros sadarbībā ar Ekspozīcijas “Sirdsapziņas ugunskurs” atbalsta fondu. Mākslas darba izveidi finansiāli atbalstījusi Īrijas Republikas mākslas popularizēšanas programma “Culture Ireland”.