Cēsīs notiks audio-vizuāla performance "Klusums Krīt"

Vai mirušajam var atgriezt balsi? Vai klusumu var pāršķelt?

"Klusums Krīt" ir lūgšana par mirušajiem ar mūzikas un valodas klātbūtni, kas noritēs mežā, kurā nacistiskās okupācijas laikā 1941.gada augustā tika nogalināti 200 ebreji.

Cilvēks aizņem vietu telpā, un viņa vai viņas balss pārņem klusumu. Pazūdot cilvēkam, klusums pārņem telpu. Mežs ir kluss. Daba ir piedodoša un nežēlīga savā mūžībā, tā uzņem visu, pieļauj visu, tā turpina būt skaista arī tad, kad šķietami viss skaistais ir zudis. Pasaule beidz eksistēt, un vienlaicīgi tā turpina būt. Cilvēkam mirstot, tiek pazaudēts gan ķermenis, gan balss, bet tas tiek apvērsts un mirušie iegūst balsi.

Krista Auznieka jauniešu kora "Kamēr…" jaundarba balsis no ieraksta studijas atklāsies mežā. Katra balss sevi noliedz, atturas, bet caur to kļūst par kāda cita balsi. Vārdi ivritā un jidišā atklājas pamazām, lūdzot klausītāju apstāties. Kad arī klausītājs ir pieņēmis atteikšanās vērtību, jaunās balsis māca, ka "štarbm" nozīmē nomirt un "lebn" – dzīvot, bet atcerēties ir grūti, mēs to vēl nesaprotam, varbūt nojaušam, varbūt tikai ar lielu pacietību sākam saklausīt.

Komponists - Krists Auznieks, dzeja - Merita Maloja (Edvīna Raupa atdzejojums). Diriģents - Aivis Greters, jauniešu koris "Kamēr...".

Augustā 200 skatītāji katrā performancē aicināti pieminēt mirušos ebrejus, dodoties ceļā ar autobusu no Cēsu pilsētas Rožu laukuma uz netālu esošo mežu.

Peformance notiks 12., 13. un 14.augustā plkst.19.30. Biļetes pieejamas ŠEIT

Performances ilgums ~ 1,5 h. Performances daļa mežā notiks zem klajas debess, lūgums parūpēties par laikapstākļiem atbilstošu apģērbu un meža videi atbilstošiem apaviem. 

Performance ir Cēsu mākslas festivāla satelītpasākums.