A  A  A
Lapas karte






Vai apmeklēsi Latvijas Uzvaras dienas pasākumus Cēsīs 22.jūnijā?
 Skatīt atbildes








Sākums » Aktualitātes » Pasākumi » Antropocēnā laikmeta dzīres: pēdējā pūķa cepšana

Antropocēnā laikmeta dzīres: pēdējā pūķa cepšana

Sestdien, 12.augustā plkst.18.00 Cēsu Viduslaiku pils dārzā norisināsies pasākums „Antropocēnā laikmeta dzīres”. Mākslinieki Zane Cērpiņa (LV/NO) un Stahl Stenslie (NO) sasaistīs pagātni un nākotni maģiskā kulinārijas eksperimentā, kurā tiks cepts pēdējais planētas pūķis.
 
Kā, laikiem ejot, ir mainījušies mūsu ēšanas paradumi un resursi, ko lietojam pārtikā?
Cilvēki vienmēr ir tiekušies pēc garšīgākas un izmērā iespaidīgākas maltītes, veicinot neskaitāmu sugu iznīkšanu. Tomēr, attīstoties zinātnei un tehnoloģijām, uzlabojas iespējas atdzīvināt izmirušas sugas un radīt vēl neredzētas. Iespējams, pūķis ar ko mielosimies, ir tikai pasaulē pirmais!
 
Vai Cēsis kļūs par pūķu pilsētu? Pūķa ķeršana un cepšana ir sarežģīts process, tāpēc, lai mielasts izdotos tiešām lielisks, talkā nāks restorāna “Muusu Terase” šefpavārs Juris Latišenoks. Pasākums norisināsies brīvā gaisotnē: apmeklētāji varēs vērot pūķa pagatavošanas procesu, bufetes stilā mieloties ar pūķa gaļu, paralēli fantazējot par ēdienu nākotnē un iesaistoties diskusijās ar māksliniekiem. Sadarbībā ar alus darītavu “Raiskumietis” pie maltītes varēs iegādāties pūķa dziru. Dzīrēs neiztikt arī bez mūzikas! Aicināti ir visi un ikviens. Ieeja ir bezmaksas.
 
Pasākuma mērķis ir stimulēt apmeklētājus komiskā, bet tomēr dramatiskā ceļā pārdomāt un analizēt, kā, laikiem ejot, ir mainījušies mūsu ēšanas tradīcijas un virtuves kultūra.
 
Par projektu:
„Antropocēnā laikmeta pavārgrāmata” ir pētniecisks interdisciplinārās mākslas projekts, kas izskata alternatīvās ēdienu ieguves iespējas nākotnē. Kā pabarosim mūsu planētu, kad iedzīvotāju skaits sasniegs 10 miljardus? Ko ēdīs nākamās paaudzes, neskaitot šī laika pārtikas atliekas? Ņemot vērā jauno ģeoloģisko ēru - antropocēna laikmetu, kļūst skaidrs, ka “ekoloģiskā katastrofa jau ir notikusi”. (Timotijs Mortons). Vairāk informācijas: https://anthropocenecookbook.com/
 
Zane Cērpiņa (LV/NO) darbojas jauno mediju mākslas jomā, pievēršoties tādām tēmām kā antropocēna laikmets, izpratne par vides problēmām, ekoloģijas kritika un interaktīvās tehnoloģijas. Šobrīd Zane strādā kā radošā menedžere PNEK (Production Network for Electronic Art), kā arī redaktore un māksliniece žurnālam „EE Experimental Emerging Art Norway”. Stahl Stenslie (NO) ir mākslinieks, kurators un pētnieks, kurš specializējies eksperimentālo mediju mākslā un interaktīvajās pieredzēs. Viņa darbi izaicina ierastos pasaules skatījumus un uzdod jautājumus, no kuriem mēs cenšamies izvairīties. Darbus raksturo atslēgas vārdi – somaestētika, jaunie mediji (unstable media), robežu pārkāpšana mākslā un pārdabiskais.
 
Pasākums ir tapis sadarbībā ar Ruckas mākslas rezidenču centru, un ar Cēsu Kultūras un Tūrisma centra, kā arī Ziemeļvalstu un Baltijas mobilitātes programmas „Kultūra” finansiālu atbalstu. Pasākums ir iekļauts “Rīgas-Gaujas reģiona 2017 - Eiropas gastronomijas reģiona” programmas ietvaros.
 
Kontaktinformācija:
Zane Cērpiņa (organizatore)
Mob.tel.: +471 41 66 71 88
E-pasts:


Publicēšanas datums: 2017. gada 7. augusts  

Pievienot komentāru

Twitter Facebook Draugiem cesis.lv Pieslēgties un komentēt ar


Printēt